Ktoś rozpalił Ci ognisko w przełyku? - manti
Ktoś rozpalił Ci ognisko w przełyku?



Pali, piecze, boli? To najpewniej objawy zgagi, jednak nie tylko. Co mogą oznaczać te dolegliwości i jak sobie z nimi radzić?

Pieczenie, palenie i ból w gardle, a także w przełyku to zazwyczaj objawy zgagi, która powstaje w wyniku nieprawidłowego działania dolnego zwieracza przełyku. Treść żołądkowa jest zarzucana wyżej, a w efekcie czujemy w przełyku pieczenie i ból. Nieprawidłowa dieta dodatkowo przyczynia się do nasilenia objawów.

Gdy to nie zgaga

Pieczenie i ból w gardle oraz przełyku może również oznaczać między innymi chorobę refluksową przełyku nazywaną GERD (Choroby Refluksowej Przełyku), rzadziej, ale także: nerwicę przełyku, zespół Zollingera-Ellisona, wrzody żołądka czy nawet nowotwór przełyku – jednak te schorzenia wymagają uprzednio pogłębionej diagnostyki.

Jak odróżnić zgagę od niestrawności?

Trzeba zdawać sobie sprawę, że w jednym momencie możemy odczuwać uczucie niestrawności i zgagi. Niestrawność dotyczy głównie dyskomfortu w okolicy brzucha, natomiast zgagę czujemy także w klatce piersiowej i przełyku.

Zgaga:

Niestrawność:

Jak odróżnić zgagę od refluksu?

Odróżnienie Choroby Refluksowej Przełyku od zgagi może sprawiać problemy. Refluks jest schorzeniem, przewlekłą chorobą, spowodowaną nieprawidłowym działaniem dolnego zwieracza przełyku po przyjmowaniu pokarmu. Zgaga natomiast to zespół objawów, które mogą pojawiać się u osób cierpiących na refluks lub na inne choroby układu pokarmowego, ale zdarza się również u osób, które spożyły ciężkostrawny i tłusty posiłek.

Zgaga a predyspozycje do jej występowania

  1. Otyłość.
  2. Zażywanie regularnie leków, np. terapia hormonalna.
  3. Dieta – gdy przytrafia nam się zgaga, musimy uważać na to, co jemy. Najlepsza w takim wypadku będzie dieta lekkostrawna, zbilansowana i pełna potraw, które zmniejszają ilość kwasu solnego w żołądku. Powinniśmy zrezygnować z produktów kwaśnych i tłustych, a także smażonych. Wyeliminujmy produkty zawierające kofeinę, alkohol, a także rzućmy palenie. Musimy również odstawić produkty z dużą ilością błonnika, a także ostre przyprawy.
  4. Pozycja spania. Spanie na płaskiej powierzchni sprzyja warunkom do pojawienia się zgagi, bo wtedy łatwiej o przesunięcie się treści żołądka do przełyku.
  5. Stres.

Manti Extra

Zgaga może obniżyć komfort Twojego życia, ale oprócz naturalnych sposobów na pieczenie i ból w przełyku, możemy użyć leków, które działają szybciej i dłużej. Famotydyna, substancja czynna zawarta w Manti Extra, w połączeniu z węglanem wapnia i wodorotlenkiem magnezu łagodzi objawy niestrawności i nadkwaśności żołądka. Efekt pozostaje z nami nawet do 12 godzin.

Referencje:

  1. Clarrett DM, Hachem C. Gastroesophageal Reflux Disease (GERD). Mo Med. 2018 May-Jun;115(3):214-218. PMID: 30228725; PMCID: PMC6140167.
  2. Kingham JG, Fairclough PD, Dawson AM. What is indigestion? J R Soc Med. 1983 Mar;76(3):183-6. PMID: 6834368; PMCID: PMC1438748.
  3. Schachter H. Indigestion and Heartburn. In: Walker HK, Hall WD, Hurst JW, editors. Clinical Methods: The History, Physical, and Laboratory Examinations. 3rd ed. Boston: Butterworths; 1990. Chapter 83. PMID: 21250249.
  4. https://www.hellozdrowie.pl/zgaga-nie-ma-zwiazku-z-waga-ciala-hz-kontra-mity-12-zgaga/

Famotydyna – superbohater w walce ze zgagą

Pieczenie w przełyku i ból w nadbrzuszu? To może być zgaga. Kto nie słyszał tego określenia. Stosujemy je powszechnie na opisanie różnych dolegliwości i zaburzeń żołądkowo-jelitowych. Gdy dyskomfort w okolicy górnego przewodu pokarmowego nie ustępuje, należy zwrócić się o poradę do specjalisty, który zarekomenduje nam lek. Jak zatrzymać zgagę? Zgaga określana jest jako pieczenie w […]

Dowiedz się więcej
Sprawdź inne artykuły