Strona główna

Jak odróżnić niestrawność i zgagę?

Znajdujesz świetny przepis na niebanalną kolację, starannie wybierasz najlepsze składniki, przygotowujesz wyrafinowane dania – ale po ich zjedzeniu zamiast przyjemności zaczynasz odczuwać dyskomfort, który nierzadko przeradza się w uporczywy, silny ból. Pierwsze skojarzenie: niestrawność. Ale czym jest niestrawność? Co ją wywołuje i jak jej zapobiegać?

Niestrawność to nie choroba

Niestrawność to nie choroba, ale zespół objawów, które wskazują na nieprawidłową pracę górnego odcinka układu pokarmowego. Należą do nich:

  • dyskomfort w trakcie jedzenia i po nim,
  • uczucie nadmiernego wypełnienia górnej części brzucha,
  • odbijanie się, nudności i wymioty,
  • uczucie wczesnej sytości po nawet niedużym posiłku,
  • wzdęcia,
  • zgaga.

Niewiele jest dolegliwości, które byłyby tak powszechne jak niestrawność, a jednocześnie tak bardzo zależne od trybu życia i nawyków żywieniowych. Może ona towarzyszyć różnym schorzeniom układu pokarmowego, ale najczęściej wywołują ją:

  • nadmierne tempo życia, stres,
  • nieregularne posiłki, jedzenie w pośpiechu,
  • połykanie zbyt dużych porcji,
  • zbyt ostro przyprawione lub zbyt tłuste potrawy,
  • nadużywanie kawy i alkoholu,
  • palenie tytoniu.
Piecze, pali, nie daje spać

Choć niestrawność ma wiele objawów, to jeden z nich warto omówić nieco obszerniej.

Zgaga – silny, piekący ból za mostkiem, który potrafi nawet wyrwać ze snu. Ale zgaga to nie tylko ból. Towarzyszą jej również inne symptomy:

  • kwaśny lub gorzki posmak w ustach,
  • nieprzyjemne odbijanie,
  • charakterystyczny zapach z ust.
Skąd ten kwas?

W prawidłowych warunkach pokarm wędruje do żołądka, gdzie poddawany jest działaniu kwasu solnego. Ściany żołądka wyściela śluz, który chroni je przed działaniem kwasu, a silny mięsień – dolny zwieracz przełyku – zapobiega cofaniu się trawionego pokarmu z żołądka do przełyku.

Kiedy dolny zwieracz przełyku nie pracuje prawidłowo, dochodzi do cofania się kwaśnej treści z wnętrza żołądka do przełyku. Ściany przełyku już nie są odporne na działanie kwasu, więc odczuwamy ostry, piekący ból i pozostałe objawy.

Jak radzić sobie ze zgagą?

Atak zgagi zwykle trwa od kilkunastu do kilkudziesięciu minut. Ból często pojawia się po pochyleniu się lub przyjęciu pozycji leżącej, ponieważ zmiana pozycji ułatwia cofanie się kwaśnej treści żołądkowej.

Istnieje wiele leków, które ograniczają wydzielanie kwasu w żołądku, ale kiedy potrzebujemy naprawdę szybkiej i skutecznej pomocy, należy tę kwaśną, cofającą się treść zneutralizować.

Do tego celu służą leki z grupy antacydów, do których należy Manti: zobojętniają one miejscowo kwas solny i szybko przynoszą ulgę w dolegliwościach.

Dowiedz się więcej:

Przejdź do Hello Zdrowie